Over

Radio Horizon / Radio Beach (sinds 1981….
(alle frequentie op Fm tot op heden 103,00 MHz – 103,60 MHz – 107,20 MHz

Nu 106,10 MHz (Nieuwpoort) – 107,6 (De Panne)

Met zes man werd Radio Horizon opgericht op 28 februari 1981. Vanuit Nieuwpoort-Bad onder impuls van radiofreak Luc Beauprez werd uitgezonden op 103,00 MHz, eerst op woensdag en tijdens het weekend. Er werd eerst uitgezonden met een zender van 1,5 Watt die was gemonteerd in een koekendoos.
Na enkele maanden werd de zendtijd gevoelig opgedreven. Er werden programma’s gemaakt tussen 7:00 en middernacht. De uitzendstudio werd even verhuisd naar de gemeente Mannekensvere maar na een tijdje werd terug gekozen om radio te maken vanuit Nieuwpoort, meer bepaald aan de Astridlaan 124. Er werd een ledencafé geopend op de benedenverdieping terwijl op de eerste verdieping de studio’s en het platenarchief werd geïnstalleerd. Een verdieping hoger was er het secretariaat en een keukentje. In de tuin werd een mast opgericht waar vier antennes.

De programmatie was gericht op een volwassen publiek. ‘s Avonds waren er gespecialiseerde programma’s te horen. Er werd live radio gemaakt tussen 07:00 en 23:00.

In 1983, toen 24 uur op 24 uur werd uitgezonden, was er een filmrubriek. De medewerkers besloten naar aanleiding van de film The Day After om een luisterspel te maken. In dit luisterspel met een tijdsduur van 3 minuten dat duidelijk op voorhand werd medegedeeld, werd een atoomaanval op België gesimuleerd. Een reporter van de krant Het Volk schreef dat de radio een atoomaanval had nagebootst en dit werd zonder de bron te controleren overgenomen door de nieuwsdienst van de BRT. Eerst werd door een rijkswachter de cassette waar het programma was opgenomen in beslag te nemen. Vervolgens kwam de BOB met 10 personen naar de radio om de ganse studio in beslag te nemen. Er werd voor ongeveer 1 miljoen Belgische Frank (25.000 Euro) in beslag genomen.

Vanaf 1985 werd er officieel reclame uitgezonden. Daarvoor maakte men op allerlei manieren verdoken reclame om inkomsten te genereren.

Radio Horizon had ook twee part-time mensen in dienst. Na de erkenning in 1985 werd uitgezonden op 107,20 MHz. In juli 1989 werd er samengewerkt met Radio Nostalgie, maar in 1991 werd er terug met de benaming Radio Horizon uitgezonden. Er werd in 1991 ook verhuisd naar de Astridlaan 90. Door het Van Rompuydecreet moest de naam van de radio worden veranderd want er was al een Radio Horizon in Berlaar kortbij Lier.
De nieuwe naam werd Radio Beach.
In 1998 werd samengewerkt met Family Radio. Toen Family Radio Contact 2 werd, besliste het bestuur om terug onafhankelijk radio te maken met de benaming Radio Beach vzw Horizon

Radio Beach is nu sinds 1 januari de Stem van de Westkust, en heeft zijn uitzendgebied uitgebreid daar er nu 2 frequenties zijn, vanuit De Panne op 107,6 Fm en vanuit Nieuwpoort OP 106,1 Fm.
Maar ook via het net www.radiobeach.be alsook via de Ios- en Andriod App

Onze uitzendlocatie te Nieuwpoort is al jaar en dag op de Floreal Club Nieuwpoort Bad, in De Panne is dit op de watertoren.

Regionaal nieuws regionale informatie regionaal weerbericht zijn de speerpunten van al onze uitzending.
De Stem van de Westkust, steeds het dichtst bij de luisteraar.